Barokový kostol sv. Anny

Miesto: Rudník

Nad obcou Rudník stojí na lúke obkolesenej prevažne dubovými lesmi kostol svätej Anny. Takmer kilometre vzdialený chrám od dediny je vhodným cieľom výletov pre tých, čo vyhľadávajú pokojné prostredie. Vo svojej podstate je dané územie výnimočné. Nielenže sa k nemu viaže povesť o zázraku, ten zázrak uznal aj Vatikán a v roku 1751 ho vyhlásil pápežskou bulou za pútnické miesto.

Barokový kostol sv. Anny pri RudníkuOkrem kostola tu stojí aj väčší prístrešok s lavičkami a blízko sa nachádza výdatný upravený prameň pitnej vody s kaplnkou a sochou sv. Jána Nepomuckého.

Pri prameni sa nachádza aj malá vodná zdrž a jediná zachovalá budova niekdajších Rudníckych kúpeľov. Lúka, či aj ďalšie priľahlé lúky tohto bočného hrebeňa Volovských vrchov sú hodné návštevy; poskytujú možnosti nenáročných túr a prechádzok – v smere na Poproč s výhľadmi do okolia.

Povesť o vzniku kostola

Prameň pitnej vody s kaplnkou a sochou sv. Jána NepomuckéhoNevedno, či Vatikán postupoval podľa rovnakých informácií, ako dáva povesť, ktorá pretrvala do súčasnosti. Tradovaným podaním sa však zachoval príbeh o mužovi, ktorému zomrela žena a jeho dcéra sa z matkinej smrti pomiatla. Celé dni presedela a preležala bez slova a bez pohybu. Mužovi sa trikrát prisnil rovnaký sen, v ktorom sa mu vždy zjavila akási neznáma žena a prikazovala, že má ísť do Gelnice a ukradnúť z tamojšieho kostola jeden obraz. Obraz má priniesť k dcére a tá sa vraj potom uzdraví. Muž sa rozhodol, že sa tam pôjde aspoň pozrieť. Keď prišiel do gelnického kostola, uvidel na obraze tú istú ženu, ktorá sa mu zjavovala v sne a kázala obraz vziať. Bola to svätá Anna.

Muž vzal obraz a utekal s ním z Gelnice cez hory, až došiel takmer k Rudníku. Keď bol na lúke na kopci nad dedinou, rozhodol sa, že si trochu oddýchne. Zaspal však, a keď sa prebudil, obraz pri sebe nemal. Lamentujúc nad vlastnou nerozumnosťou prišiel domov do Rudníka, ale jeho dcéra už bola zdravá a vyšla mu z dverí oproti. Tvrdila, že k nej prišla žena, ktorá jej nakázala vstať a navariť otcovi jesť. Naraz pocítila silu a chuť opäť žiť. Keď tú ženu opísala, vyzerala rovnako ako tá z otcovho sna, či z obrazu.

Barokový kostol sv. Anny pri RudníkuNa druhý deň prišiel do Rudníka pastier, že na lúke pri prameni je na strome akýsi obraz. To už celá dedina vedela o zázraku, tak sa tam išli pozrieť. Skutočne, obraz bol v korune stromu a ľudia sa k nemu začali modliť. Neskôr tu postavili kaplnku a potom kostol.

Povesť v rámci etnologického výskumu zameraného na tradované príbehy prvýkrát našla a spracovala Literárna spoločnosť Pravé orechové v roku 2005. Dočkala sa aj rozhlasového spracovania; jej literárne spracovanie do poviedky si môžete prečítať ak si kliknete tu.

Detail výzdoby kostolaHistória kostola a pútnického miesta

Už v 17. storočí na mieste súčasného kostola stála drevená kaplnka. Neskôr, v roku 1750, tu dal jasovský prepošt Andrej Sauberer postaviť kaplnku kamennú a v roku 1751 pápež Benedikt XIV. vo Vatikáne potvrdil pápežskou bulou toto miesto ako pútnické.

Pamiatkový úrad vznik kostola datuje do roku 1770, architektonicky ide o neskorý barok.

Detail výzdoby kostolaSúčasnosť kostola a pútnického miesta

Kostol býva takmer celý rok zatvorený. Tradícia pútí však nezanikla. Vždy počas prvého víkendu po 26. júli, ale aj po 15. auguste a v pondelok na Turice tu veriaci vzdávajú hold sv. Anne. Kedysi, ešte v predvojnovom období, bol kostol cez sobotu a nedeľu po sviatku svätej Anny otvorený celý víkend a veriaci sa v ňom modlili aj v noci. V súčasnosti púť začína podvečernou sobotňajšou omšou a pokračuje v nedeľu ráno.

Prístup

Ku kostolu vedie zelená turistická značka z obce Poproč. Po kratšom počiatočnom stúpaní na horské lúky ide ďalej po horskom chrbte a netrvá viac ako hodinu.

Najmenej náročný a najkratší prístup je tu zo sedla Podkova. Ide o asfaltovú cestu, ktorá prechádza horským chrbtom z Rudníka do Zlatej Idky (prípadne Hýľova). Na vrchole cesty, kde preklenuje horský chrbát z jednej strany na druhú, je odstavná plocha pre autá i zelená turistická značka s označením sedlo Podkova. Po značke v smere na Poproč idete ku kostolu asi polhodinku takmer po rovine.

Vedie tu aj viacero lesných ciest z Rudníka, ale tvoria spleť, pre ktorú radšej odporúčame držať sa turistických značiek.

GPS:
Sedlo Podkova: N 48°43,316' / E 021°02,291'
Kostol sv. Anny: N 48°43,214' / E 021°00,581'

Odporúčaná turistická trasa, na ktorej sa nachádza kostol sv. Anny: Poproč - Košice: Holička

Autor/zdroj: Slavomír Szabó, Foto: Slavomír Szabó
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 26.05.2013 06:00
Upravené: 04.07.2013 13:46