Kúria Rákovszkých

Miesto: Ďurkov

Významnú rolu v živote Ďurkova zohrala rodina Rákovszkých, ktorá ho získala do léna v druhej polovici 18. storočia. V centre obce vybudovala barokovú kúriu a rozľahlý park s jazierkom. Kúria tu stojí dodnes a patrí k pamiatkovo chráneným objektom.

Kúria Rákovszkých v ĎurkovePrvým z rodu Rákovszkých, ktorý si zvolil Ďurkov za jedno zo svojich sídiel, bol Endre Rákovszký. Obec získal ako viedenský plukovník za vojenské zásluhy. Okrem Ďurkova mu patrili majetky aj v Košiciach, ale i v Rakúsku, Nemecku i Maďarsku. Kúriu, ktorú tu nechal postaviť, obýval jeho rod takmer dvesto rokov. V roku 1945 bol tento majetok skonfiškovaný. V posledných rokoch tu bývali niektorí členovia rodiny len príležitostne, zvyčajne počas letných mesiacov.

Kúria Rákovszkých v ĎurkoveSamotná kúria prešla niekoľkými obdobiami výstavby. Pôvodná prízemná budova s pôdorysom v tvare písmena L bola v barokovom slohu. Ďalšia dostavba sa už niesla v secesnom slohu. Najskôr to bola miestnosť so secesnou verandou, severná časť sídla bola reprezentačná, v južnej sa nachádzala kuchyňa s jedálňou. Pod objektom sa nachádzajú veľké klenuté pivnice.

Kríž pred kúriou Rákovszkých v ĎurkovePark v čase svojho rozkvetu získal vďaka cudzokrajným drevinám charakter arboréta. Pod veľkou vŕbou sa nachádzala „hoscová studnička“, ktorá bola zdrojom pre parkové jazero. Prívlastok „hoscová“ hovorí o presvedčení miestneho obyvateľstva, že sa jej vodou mohol liečiť „hosec“. Takto sa v tejto oblasti hovorilo lámke. Okrem parku tu bola i ovocná záhrada so skleníkom. Z pôvodných objektov sa tu ešte zachovala kaplnka. Rod Rákovských ju nechal postaviť, pretože boli rímsko-katolíckej viery a v Ďurkove sa tu v danom čase rímsko-katolícky kostol nenachádzal.

Kúria Rákovszkých v ĎurkoveKu kúrii patrili aj služobnícke domy, z ktorých niektoré stoja a sú obývané dodnes. Tiež koniareň, kočiareň, za cestou hospodársky dom s maštaľami pre kravy, chlievmi pre ošípané a chovali tu aj ovce.

Pamätník obetiam 1. svetovej vojny v parku v ĎurkoveNa území niekdajšieho parku dnes stojí rímsko-katolícky kostol a obecný úrad. Nachádza sa tu aj pamätník obetiam I. svetovej vojny, ktorý rovnako patrí k nehnuteľných chráneným pamiatkam.

Kúria dnes stojí opustená a vyžaduje rýchlu a rozsiahlu rekonštrukciu pre svoju záchranu.

Nápis na pamätníku obetiam 1. svetovej vojnyĎurkov - kúria Rákovszkých GPS: N 48° 42,781´ ; E 021° 26,623´

Informačné zdroje:

  • Mária Čiderová - Fragmenty zo života obce Ďurkov
  • Informácie od miestneho obyvateľstva

Autor/zdroj: Slavomír Szabó, foto: Slavomír Szabó
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 13.06.2013 00:30
Upravené: 04.07.2013 13:49